רבים חושבים שהכתובה הינה עוד חלק מה"שואו" של החופה – דואגים לרב שיזמר יפה את השבע ברכות , דואגים ליין תירוש ולטלית נאה לחתן , לכוס זכוכית קטנה עטופה היטב בנייר כסף לשבור רגע לפני הריקודים , וגם כותבים איזה סכום מפוצץ בכתובה 1,000,000 ש"ח ככה כשהרב מקריא אותו בחופה שישמע יפה וג'נטלמני , סוף סוף מגיע לבחירת ליבי שה"שואו" של החופה יהיה מושלם…
עד שחולפות השנים , ומתברר שחיי הנישואים שכה ציפית להם לא מתוקים כמו שחשבת .. קשיים עם הילדים , קשיים בפרנסה , קשיים בזוגיות , מנסים שלום בית , לא הולך , ומכאן הדרך לבית הדין הרבני בלתי נמנעת .. . ושם הבעל שומע מהדיינים שאלה – לכמה תשלומים אתה מתכוון לפרוס את תשלום הכתובה.. ? סליחה ? איזה תשלום ? מה זה כתובה בכלל ? חתמתי על הכתובה כי הרב אמר לי לחתום.. לא קראתי מה היה כתוב שם ואין לי מושג מה אתם רוצים ממני…
האומנם ? ובכן, על כך במאמר שלפניכם.
מהי כתובה ?
כתובה זהו מסמך משפטי מחייב, מעין חוזה, הנכרת בין איש לבין אשתו במעמד הנישואים, והמכיל התחייבויות של האיש כלפי אשתו כדוגמת חובתו לפרנס את האישה, לדאוג לצרכיה, לרפואתה, למזונותיה, ובנוסף מכיל התחייבות כספית של הבעל כלפי אישתו במידה וח"ו יתגרש ממנה.
שטר הכתובה נחתם ע"י הבעל בנוכחות שני עדים במעמד החופה והנישואין, ונמסר לאישה ששומרת שטר זה בחזקתה (בד"כ נותנים לאם הכלה שתשמור בבוידם.. ).
מבנה הכתובה
חלקי הכתובה – שטר כתובה מכיל שני חלקים עיקריים.
החלק הראשון -"עיקר כתובה" – ההתחייבויות הבסיסיות של האיש כלפי אשתו ובכללן חובתו לכבד אותה, לדאוג לפרנסתה, מדורה וכל צרכיה לרבות בגדים ותכשיטים כרצונה, רפואתה, ואפי' התחייבות לדאוג למזונותיה לאחר פטירתו של הבעל.
בחלקו השני של שטר הכתובה מצוי "תוספת כתובה" – זהו סכום כסף שמתחייב הבעל ומוסיף מעצמו (מכאן המונח "תוספת כתובה") ומרצונו במידה וח"ו יגרש את האישה. נוהגים לכנות סכום זה של תוספת הכתובה, כ"כתובה" עצמה. הסכום הכספי של הכתובה משתנה ותלוי במנהגים שונים.
מטרת הכתובה – פיצוי גירושין
עיקר מטרת הכתובה היא דאגה של חז"ל לכבודן של בנות ישראל – וכלשון הגמ' כתובות " שלא תהא קלה בעיניו להוציאה " – כלומר חששו חז"ל שהבעל ייקח את מוסד הנישואים בתור המלצה בלבד , וברגע שלא יתאים לו – יגרש את אישתו וישחק ברגשותיה ובחיה . מכאן אמרו חז"ל לבעל דע לך שמוסד הנישואין זה לא צחוק , אתה לא יכול להחליט בוקר אחד שלא מתאים לך להישאר עם אשתך – דע לך שאם תחליט כך – תצטרך לפצות את האישה בפיצוי הולם כראוי לכבודה של האישה על מנת שתוכל להמשיך את חייה גם לאחר הגירושין . נדגיש שהמדובר הוא שהסיבה לגירושין היא נטו רצון הבעל השרירותית – אומנם אם הצליח הבעל להוכיח סיבה טובה ומספקת לגירושין – במקרה כזה הרי שלא יצטרך לשלם – שכן לא הוא הגורם לפירוק הנישואין.
סכום הכתובה – משמעויות
כאמור לעיל, הסכום שמתחייב הבעל כלפי אשתו בשטר כתובה, משתנה בין העדות השונות ובין המגזרים השונים.
ישנם מעדות ספרד שנוהגים לרשום סך של 52,000 ₪ (כמניין בן – בגימטריא 52) , 101,000 ₪ (כמניין מיכאל), 180,000 ₪ (עשר פעמים ח"י אלף ₪) , 555,000 ₪ (חמסה..) ואפילו 1,000,000 ₪ ומעלה.. האם יש משמעות לסכומים אלו ?
ובכן צריך לדעת שבהחלט כן !
סכומים של עד כ-400,000 ₪, בהחלט שמקובל לכתוב ומהווים התחייבות כספית מוחלטת כך שבמידה והאיש מגרש את האישה והוא האשם בגירושין – הוא יצטרך לשלם לאישה את מלוא כתובתה ! זוהי לא המלצה זהו חיוב משפטי גמור !
ביחס לסכומים אחרים – ישנם סכומים גבוהים יותר (עד לגובה של מיליון ₪ בדרך כלל) שגם במקרים מסוימים ניתנים לגבייה והבעל יצטרך לשלמם. ישנם סכומים שייחשבו כסכומים שנכתבו לכבוד – בדרך כלל סכום של 555,555 שנכתב כנגד עין הרע.. והבעל ישלם פחות מסכום זה של כחצי מיליון וישנם סכומים שייחשבו כמופרזים – כתובה מוגזמת – וייתכן שיבוטלו או יונמכו למינימום של כ- 120,000 ₪ בלבד.
לסיכום – כתובה הינה חוזה לכל דבר – יש לקחת בחשבון שהסכום הנכתב בה – עלול להגיע לידי גבייה בעתיד – ולכן סוף מעשה במחשבה תחילה .
רוצים לקרוא עוד על דיני כתובה ? חפשו באתר כתובה ותקבלו רשימת מאמרים ופסקי דין אקטואליים.
המאמר נכתב ע"י טוען רבני אלעד אמסלם . אין באמור להוות תחליף ליעוץ הלכתי משפטי .